Het Vergeten Troostlied

foto: Sevilay Maria

“Een muzikale troostparade in de Van der Pekstraat.”

Na het succes van Klinkende Klaagzang keert Nest Noord terug met een gloednieuwe muziektheatervoorstelling in de Van der Pekbuurt: Het Vergeten Troostlied. Loop mee in een muzikale parade en ontrafel de verzwegen geschiedenis van de wijk en haar bewoners.

Wist je dat Amsterdam-Noord meer dan 80 jaar geleden werd getroffen door Het Vergeten Bombardement? In juli 1943 werd een groot deel van de Van der Pek- en Vogelbuurt verwoest. De opa van muzikant en wijkbewoner Marnix Vinkenborg overleefde het maar net, toch werd er nooit meer over gesproken. Op zoek naar herinneringen trok Nest Noord met Marnix naar de wijk. Ze ontmoetten er oude bewoners én nieuwkomers met verwante verhalen geworteld in conflict en verlies. Is het trauma van toen de oorzaak van Marnix’ verdriet nu?

In Het Vergeten Troostlied word je meegenomen in een muzikale processie langs plekken en verhalen over oorlog, veerkracht en troost. Wat begint als een mantra groeit in anderhalf uur uit tot een indrukwekkend koor van maar liefst vijftig buurtgenoten. In deze voorstelling is het niet het trauma, maar de troost die alle bewoners met elkaar verbindt.

.

Twintig deelnemers met uiteenlopende achtergronden – van een Oeigoerse operazangeres en een Turkse politiek vluchteling tot een Marokkaanse gastarbeider en een Oekraïense journalist – doken samen met Nest Noord in het thema troost. Ze deelden hun eten, hun liederen, hun creativiteit, en uiteindelijk ook hun persoonlijke verhalen. Schrijfster Sanne Schumacher legde die vast, en Lucas Wiegerink componeerde de muziek. Daarnaast vormden ze met bestaande koren uit noord en buurtbewoners een gelegenheidskoor. Het Vergeten Troostlied is de tweede locatievoorstelling van Nest Noord. Ze gaan op zoek naar dat wat een gemeenschap met elkaar verbindt. In Klinkende Klaagzang was dit de oermenselijke nood om te klagen. Deze voorstelling brengt de troost die zo vaak vergeten wordt. Klink hier voor meer info over de workshops.

Het project kwam mede tot stand in samenwerking met Pexpo Amsterdam, Mama Louise lab, Historisch Centrum Amsterdam Noord en In My Backyard Amsterdam. Het project is onderdeel van 750 jaar Amsterdam.

VOORSTELLINGEN

  • Vrijdag 13 juni 19.30u - 21.00u (premiere)

  • Zaterdag 14 juni 19.30u - 21.00u

  • Zondag 15 juni 14.00u - 15.30 (matinee)

  • Donderdag 19 juni 19.30u - 21.00u

  • Zaterdag 21, juni 19.30u - 21.00u

  • Zondag 22 juni 14.00u - 15.30u (matinee)

Volgende
Volgende

Klinkende Klaagzang: De Osdorperhof